Vragen? Bel of mail ons

De uitdaging van Dar

Een beheersbare en veilige IT infrastructuur

Afvalinzamelaar Dar is misschien wel de meest veelzijdige organisatie uit Nijmegen en omstreken. Ze zijn naast afvalinzamelaar ook adviseur in beheer openbare ruimte, riool- en kolkenreiniger, ongedierte- en onkruidbestrijder, terrein- en straatreiniger en ze doen het groenonderhoud. Met meer dan 75 medewerkers op kantoor en zo’n 250 medewerkers in het veld, zorgen ze ervoor dat de inwoners, bedrijven en instellingen binnen de gemeente fijn kunnen leven en werken. Én daarnaast dat de leefomgeving, straten en natuur fris blijven.

Uitdagingen 

  • Verbeteren van beheersbaarheid IT infrastructuur
  • Altijd en overal (samen)werken 
  • Verbeteren van security 

Juist die veelzijdigheid van Dar vraagt om vrijheid en ruimte in IT. Om te groeien en om nieuwe medewerkers te onboarden. Maar ook om gemeenten en inwoners tevreden te houden. Eén van de uitdagingen was het verzorgen van een flexibele werkplek zodat medewerkers de vrijheid hebben altijd en overal te kunnen (samen) werken. De mensen van Dar moeten dagelijks hun werk probleemloos kunnen uitvoeren. 

Voor Dar was een IT benadering waarbij de persoon centraal staat was het uitgangspunt. Zowel bij de inrichting van de werkplek als bij het leveren van IT support. De IT infrastructuur van Dar ging al lange tijd mee. Door de jaren heen is er binnen deze structuur laag op laag gebouwd. Legacy, zoals we dat noemen. In de meeste gevallen is legacy niet bevorderlijk voor de beheersbaarheid van de IT infrastructuur. Ook security en risicobeheersing zijn thema’s waar wij samen met DAR graag extra aandacht aan wilden besteden. De risico’s op dit vlak worden bij elke organisatie steeds groter dus dan kan het maar beter goed geregeld zijn.

DAR 3
DAR 2
DAR 1

Altijd en overal kunnen (samen)werken

Digitaal samenwerken betekent vrijheid. Dit uitgangspunt stond centraal bij de inrichting van de ideale werkplek voor Dar. Op kantoor, thuis of letterlijk op de straat: de medewerkers van Dar moeten altijd gemakkelijk en veilig toegang hebben tot hun documenten, gegevens en applicaties. We hebben gezamenlijk gekozen voor een migratie van verschillende services naar de Cloud van Azure. Een centrale startpagina en Microsoft apps als Microsoft 365, SharePoint en Teams maakt het online samenwerken nóg makkelijker. Dankzij de centrale startpagina kunnen Dar collega’s zonder enige moeite aan hun werkdag beginnen. Op de startpagina staan namelijk alleen de apps weergegeven die een medewerker ook echt nodig heeft. Daarnaast vinden medewerkers hier ook nieuws terug over de organisatie of snelle links naar documenten. Ideaal om op elk niveau betrokken te blijven en betrokkenheid te creëren.

Een beheersbare IT infrastructuur

De organisatie van Dar is volop in beweging. De IT infrastructuur groeit mee en daardoor is het niet gek dat deze - door de jaren heen - best een complex geheel is worden. Doordat er veel binnen de structuur gebouwd is, was het overzicht een beetje verdwenen. Daarom hebben we eerst de hele IT infrastructuur aan de hand van een enterprise architectuur in kaart gebracht. Dit betekent letterlijk: een bouwtekening van IT landschap. Hiermee worden ook direct de belangrijkste processen in kaart gebracht. Processen die écht niet stil mogen komen te liggen en binnen de infrastructuur extra aandacht verdienen. Het verbeteren van de beheersbaarheid is ook één van de redenen geweest om te migreren naar nieuwe services in Azure. Werken vanuit de Cloud brengt daarnaast nog meer voordelen met zich mee: altijd toegang tot documenten, de mogelijkheid om overal te kunnen werken én een veilige opslag van data.

““Samenwerken met KNNS is meer dan serviceverlening””

Richard Pieters, hoofd informatisering & automatisering bij Dar

Security van topniveau

Grotere bedrijven lopen meer risico op het gebied van IT security dan kleinere bedrijven. Logisch, want met meer medewerkers is het namelijk moeilijker te controleren wie waar precies toegang toe heeft. En daarnaast heb je met een grotere doorloop van medewerkers ook een grotere uitdaging in werkplekbeheer. Dar is zo’n type organisatie waarbij IT security extra aandacht verdient. Om de continuïteit te waarborgen en bedrijfsrisico’s te verminderen. We hebben een security oplossing geïmplementeerd waarmee de IT afdeling de werkplekken op gebruikersniveau en op afstand kan beheren. Tot slot hebben we inzichtelijk gemaakt wat het huidige niveau van IT security is, zodat we vanuit hier gezamenlijk verder kunnen bouwen aan veiligheid op topniveau.

Een partner voor nu & later

“De samenwerking tussen Dar en KNNS is nieuw. Samen bouwen we aan een solide en veilige infrastructuur. Juist deze aanpak maakt het partnership sterk en zorgt dat we samen aan de toekomst werken in plaats van dat de een taken voor de ander uitvoert.” Aldus Richard Pieters, hoofd informatisering & automatisering bij Dar.

Wij zijn blij met de organisatie Dar als partner en denken graag met hen mee over de toekomst. Hoe kunnen we IT bijvoorbeeld nog meer in gaan zetten zodat Dar veilig, gemakkelijk en toekomstbestendig aan het werk blijft. Maar eerst nemen we de tijd om terug te blikken op een mooi project, waarin we het beste in onszelf naar boven hebben gehaald om Dar verder te helpen.