Platform

Bij de tijd blijven. Kosten besparen. Meer flexibiliteit en schaalbaarheid. Er zijn redenen genoeg om naar de cloud te gaan met je data en bedrijfssoftware. Het grote voordeel is dat je anytime, anywhere en anyhow kunt werken. Waar je ook bent en met welk device: jij kunt je werk doen!

De wens en het doel is mooi, maar lang niet altijd haalbaar. De redenen variëren. Soms is bijvoorbeeld de techniek nog niet zover, de programma’s die je als bedrijf gebruikt moeten namelijk wel via de cloud beschikbaar zijn. Hiervoor is een cloud roadmap opgezet die een stuur geeft om een dergelijk traject af te leggen en diverse opties vergelijkt. Te beginnen bij On-premise, door naar IaaS, PaaS en uiteindelijk eindig je bij SaaS.

Onderstaande afbeelding visualiseert de cloud roadmap. Het laat een afname zien van de diverse componenten wanneer je verder naar SaaS verschuift. Je houdt hierdoor meer tijd over voor je eigen business.

cloud-roadmap

De cloud is als een pizza

De cloud bestaat dus uit meerdere varianten, met ieder zijn voordelen. Je kunt de cloud vergelijken met een pizza.

On-premises
Een pizza op basis van on-premise is degene die volledig zelf maakt en bereidt in je eigen oven. Van het deeg kneden tot bepalen welke topping je wenst.

Infrastructure as a Service
Dit is de pizza die je bij de supermarkt uit het vriesvak pakt en thuis in de oven stopt. Het gerecht is al gemaakt. Jij hoeft zelf alleen de spullen te regelen om het te bereiden.

Platform as a Service
Met een PaaS variant heb je het nog makkelijker. Nu hoef je alleen nog maar een lekkere bank te hebben om op te eten, de pizza wordt namelijk bezorgd.

Software as a Service
Bij SaaS ga je lekker uiteten. Je laat je bedienen en verzorgen. Het gericht wordt gepresenteerd op tafel en het enige dat jezelf hoeft te doen is ervan genieten en voldoende trek te hebben.

Hoe ga je naar de cloud?

De ambitie ‘in de cloud werken’ realiseren is mogelijk. Hierbij is het van belang om zoveel mogelijk applicaties en diensten af te nemen als Software as a Service (SaaS). Met een applicatiescan bepaal je welke applicaties via de cloud beschikbaar zijn, of wat je moet doen om applicaties geschikt te maken voor de SaaS-omgeving.

Het is niet altijd mogelijk om in één keer alle applicaties over te zetten naar de gewenste cloudoplossing. Het is daarom verstandig om deze verhuizing in stappen aan te pakken. Zo houd je het hele traject beheersbaar.

Vaak kom je uit in een hybride fase: een deel wordt SaaS en het overige wordt overgezet in een andere variant. Deze varianten noemen we Platform as a Service (PaaS) of Infrastructure as a Service (IaaS). Een dergelijke hybride komt regelmatig voor.

Ontdek de voordelen van PaaS.

Neem gerust contact op met Bas.

0885667000