Lisa van Koningsbruggen - 2 juli 2018

Van Excel naar Power BI

In 88 procent van de Excelsheets staan fouten. Zo blijkt uit onderzoek van financieel onderzoeksbureau Marketwatch. Toch gebruiken organisaties het programma massaal. Best begrijpelijk omdat je er verschrikkelijk veel data mee kunt verwerken en grote hoeveelheden statistische bewerkingen ermee uitvoert. Hoe kun je de fouten voorkomen en meer waarde uit data genereren? Power BI is het antwoord. Dit programma biedt drie grote voordelen, namelijk: snelheid, betrouwbaarheid en gebruikersgemak.

Wat is Power BI

Power BI is de Business Intelligence-tool van Microsoft die data binnen de gehele organisatie inzichtelijk maakt. Hoewel de mogelijkheden eindeloos zijn, leggen we je de vier belangrijkste thema’s uit. Zo krijg je een helder beeld van wat de tool is én kan.

1. Selfservice

Na het installeren van Power BI kan iedere collega aan de slag met de tool. Aangezien het een Microsoft product is, waar velen collega’s mee bekend zijn door programma’s als Word en Excel, is het een intuïtieve en gebruikersvriendelijke oplossing voor de medewerkers.

2. Automatisch alle data ontsluiten

Power BI is gekoppeld met verschillende databronnen en presenteert deze gegevens op een dergelijke wijze waardoor er waarde uit gegenereerd wordt. Nadat de brondata eenmalig zijn gekoppeld, verversen ze automatisch en kijk je dus telkens naar de meest recente data.

3. Van ruwe data tot krachtige visuele rapportages

Power BI verwerkt ruwe data tot logische en leesbare informatie. Zo kun je met berekeningen extra data toevoegen, zelf je data aanpassen, leesbaar maken en kun je relaties leggen tussen verschillende databronnen. Zodra je dataset compleet is bouw je krachtige visuele dashboards en rapportages.

Je kunt gelijk aan de slag met beschikbare dashboards of je maakt zelf dashboards dankzij de uitgebreide bibliotheek aan te gebruiken visuals (grafieken, tabellen, diagrammen, meters etc.). Presenteer de data die voor jouw organisatie van belang is en pas deze geheel naar wens aan. Bekijk bijvoorbeeld in één oogopslag de omzet van verschillende afdelingen, de marge per product of de urenregistratie van je personeel.

4. Volledig in control over de informatiestroom

In de meeste organisaties wordt stuurinformatie nog steeds gedeeld per mail. In een Excel, Word, PowerPoint of als PDF. Op deze manier is er eigenlijk geen enkel beheer over wie welke informatie te zien krijgt. Power BI dashboards deel je met personen en met groepen binnen de organisatie. Door groepen slim in te richten (in bijvoorbeeld afdelingen of teams) en hier een set van dashboards aan te koppelen, beschikt de hele groep altijd over dezelfde (stuur)informatie.

Die dashboards bekijk je op ieder device: desktop, smartphone of tablet. Iedereen krijgt de informatie te zien die voor hem of haar van belang is. Wil je toch presenteren op papier? Geen probleem. Met één druk op de knop exporteer je dashboards naar prachtige PowerPointpresentaties; klik in de PowerPoint op één van de grafieken en het juiste dashboard opent zich automatisch. Je bent én blijft helemaal in control over de informatiestroom.

Nooit meer je printjes vergeten

Lees artikel
Whitepaper

Implementeer en gebruik BI succesvol

Deze 7 vragen helpen daarbij

Download gratis