Paul Brand - 13 februari 2018
Printing as a service (PRaaS), printing afnemen naar je verbruik. Print je niet, dan ook geen printer en geen kosten. Print je wel, dan staat er wat je nodig hebt.

Betalen voor wat je verbruikt. Heel logisch bij bijna iedere manier van serviceverlening. Kijk maar naar je eigen energiecontract of de overeenkomst voor je mobiele telefoon. Best gek dat zakelijk gezien die stap veel later komt dan wat we privé al gewend zijn. Gelukkig slaapt de zakelijke markt niet en volgen ze. Zo ook de markt van printing.

Hoge contracten met veel volume en lange looptijden is écht iets wat thuishoort in een museum. De toekomst is een flexibel contract waarbij je enkel naar het verbruik betaald. Maandelijks opzeggen? Ja dat kan dan ook.

Wat houdt die flexibiliteit in?

Deze volledige vrijheid en flexibiliteit zorgt ervoor dat je kunt op- en afschalen naar wanneer het nodig is. Voor bijvoorbeeld de organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse is het naar alle waarschijnlijkheid in juli erg druk en is er een hoog volume qua printjes. Het is dan lekker wanneer de kosten door een contract niet vastliggen, maar meebewegen met het verbruik.

Deze flexibiliteit richt zich op het volume, machineonderhoud, de verbruiksmaterialen en de looptijd van het contract. Wie weet in de toekomst ook wel de machine zelf… Want dat is waar de markt naartoe beweegt. Printing afnemen naar je verbruik. Print je niet, dan ook geen printer en geen kosten. Print je wel, dan staat er wat je nodig hebt.

Kortom, mooi om te zien dat de zakelijke dienstverlening dezelfde kant opschuift als wat we privé al jaren zijn gewend. Alles wordt as-a-service.

Zo maak je een sterk wachtwoord

Lees artikel