Edon Smit - 9 oktober 2017
Voorkom de actie van Giel Beelen die hij bij zijn oude werkgever 3FM deed.

Giel Beelen was jarenlang een vertrouwde stem van radiostation 3FM. Recentelijk vertrok hij naar radiozender Veronica. Maandagochtend (9-10-2017) zullen veel luisteraars van 3FM verrast zijn geweest. Ze hoorde Beelen tijdens zijn eerste dag bij Veronica ook op zijn oude zender.

“He hallo, Giel hier. Misschien ken je me. Ik heb hier heel lang op de radio gezeten, maar ik ben vandaag begonnen bij Veronica. En dat wilde ik even laten weten. Ik heb geen idee hoe lang ik hier zendtijd krijg…”

Beelen bleek nog over de wachtwoorden van zijn oude werkgever te beschikken en kon daardoor in de systemen. Via deze manier maakte hij reclame voor zichzelf en zijn nieuwe werkgever.

Medewerker uit dienst procedure

De actie van de dj was te voorkomen door een procedure te hebben voor wanneer medewerkers uit dienst gaan. Denk bij een dergelijke procedure aan het volgende. Veel van deze zaken zijn op voorhand te regelen. Accounts kun je geautomatiseerd op een bepaalde datum dichtzetten.

  1. Verkrijg de hardware die ze hebben gebruikt. Vraag ook de pincodes en wachtwoorden ervan zodat je ze gemakkelijk terug kunt zetten naar de fabrieksinstellingen. Door de nieuwe GDPR/AVG wetgeving is encryptie erg belangrijk. Zonder wachtwoorden kan het dus zo zijn dat het apparaat niet opnieuw ingezet kan worden.
  2. Zorg ervoor dat de medewerker geen toegang meer heeft tot zijn mail, programma’s en eventueel ook het pand. Laat je systeembeheerder weten wie uit dienst gaat. Zo heb je de toegang tot mail, documenten en programma’s tijdig gestopt. Zorg ervoor dat applicaties buiten het bedrijf (portals, inkoopkanalen, etc.) in kaart gebracht zijn waardoor ook daar de toegang geblokkeerd kan worden.
  3. Wie krijgt de rechten van de uittredende medewerker? Krijgt bijvoorbeeld de leidinggevende de rechten om zijn mail en data te beheren? Denk ook aan het instellen van een automatisch antwoord zodat de buitenwereld weet dat de medewerker uit dienst is.
  4. Is de medewerker eenmaal uit dienst, laat dan in eerste instantie zijn account door de systeembeheerder blokkeren én verander het wachtwoord. Vraag aan de vertrekkende medewerker ook of hij de inloggegevens van collega’s kent.

Moet ik ieder datalek melden?

Lees artikel