Lisa van Koningsbruggen - 24 januari 2019

Microsoft LEAP is het evenement van de Amerikaanse techgigant waarbij ze de koppeling maken tussen techniek en de business. De overkoepelende missie van het bedrijf is empower every person and every organization on the planet to achieve more. Meer doen. Meer uit je dag halen. Meer bereiken. Eigenlijk best vage en abstracte definities voor het woord meer… En dat klopt, want Microsoft legt die keuze bij jou. Jij bepaalt wat ze bouwen via een poll op hun online kanalen.

‘Bepaal ik dan volledig de ontwikkelkalender van zo’n groot bedrijf?’ hoor ik je bijna denken. Ja, dat is waar. Zij hebben wel een idee over wat het moderne werken is, maar de invulling laten ze aan de gebruiker. De software die zij ontwikkelen zijn de bouwstenen. Wat je ermee bouwt is aan jezelf.

Een wereld zonder kantoren

Van kantoren verschuift het naar ontmoetingsplaatsen. Bureaus zijn dan uitzondering in plaats van standaard. Je treft je collega’s op afspraak. Precies zoals je met vrienden afspreekt om in de stad lekker wat te drinken bij een koffiebar en gezellig bij te kletsen.

De voor jou benodigde data staat in de cloud. Je kunt er dus altijd bij. Waarom zou je die dan alleen op een kantoor aanroepen? O ja, het wordt ook allemaal spraak gestuurd. De Amerikaanse reus voorspelt dat het met alles van skills naar spraak gaat. Een stuk tekst als deze blog maak je door tegen iets aan te praten in plaats van te schrijven.

Scifi toont de toekomst

De scifi-films van vroeger en nu blijven werkelijkheid worden. I, Robot uit 2004 met Will Smith in de hoofdrol liet ons zien dat we thuis veel via spraak konden gaan doen; van muziek afspelen tot de verlichting regelen. En dat hebben we nu.

Wil je weten wat we binnen nú en maximaal zeven (!) jaar kunnen verwachten? Bekijk daarvoor de filmreeks van Iron Man over nerd en miljardair Tony Stark. Hoe hij werkt en bezig is in zijn werkplaats is waar het heengaat. Continu is hij tegen zijn virtuele assistent Jarvis aan het praten die vervolgens tal van dingen voor hem regelt. Puur door het te zeggen bereik je jouw doel.

Om dit te allemaal te horen en zien bij LEAP was gaaf. Het kwartje van besef moet nog vallen. Die valt denk ik zodra ik in 2025 een hippe barista bar binnenloop en mijn virtuele assistent die heerlijke cappuccino al heeft besteld.

KNNS gekroond tot Xerox Partner of the Year

Lees artikel